👁️  5

Претседателот на Чешка, Петр Павел го оцени напредувањето на украинските сили во Запорожје како „позитивен пресврт“, но не и како пресвртница во војната во Украина и предупреди дека нејзиниот крај не се гледа, а во светот не постои поширок меѓународен договор како да се реши тој конфликт.

– Не би го нарекол пробивањето на руската одбранбена линија пресвртница. Можеме да зборуваме за позитивен пресврт, но тоа е само дел од фронтот, напредување од неколку километри или десетици километри, а Русија нема само една линија на одбрана, туку две, понекогаш дури и три. Пробивот на едно место на фронтот не значи колапс на руската армија и победа на Украина, предупреди денеска Павел во видеоинтервју за чешкиот весник „Млада фронта Днес“.

Тој порача дека треба да се биде внимателен во оценувањето на напредокот на украинската контраофанзива, да се продолжи со помошта за Киев.

– Русија во овој момент не сака да разговара, или ако сака, тогаш само со оние што ги смета за свои сојузници. И мислам дека сега нема за што да се зборува, бидејќи претседателот (на Русија, Владимир) Путин јасно дава до знаење дека почетната точка за преговори е рускиот предлог, а тоа од разбирливи причини е неприфатливо за земји како нашата, посочи рече Павел.

Чешкиот претседател предупреди дека организирањето мировен самит во овој момент би било само „празен гест“.

– За тоа е потребна волјата на двете страни во конфликтот. Засега двете страни едногласно тврдат дека сегашните услови не дозволуваат никакви преговори. Истовремено, би било неопходно да се постигне поширок меѓународен консензус за тоа како да се реши конфликтот, истакна Павел.

Тој додаде дека се залага дипломатските канали да останат отворени бидејќи, како што нагласи, „дипломатијата не може да се води само од апсолутно највисоките принципи, таа се води и во земји кои меѓусебно војуваат“.