👁️  103

Американските адвокати на основачот на “Wikileaks”, Џулијан Асанж, објавиле дека поднеле тужба против ЦИА и нејзиниот директор Мајк Помпео, обвинувајќи ги дека ги снимале нивните разговори и ја копирале содржината од нивните телефони и компјутери.

На Асанж му се заканува екстрадиција

Тврдат дека ЦИА соработувала со безбедносната агенција “Undercover Global”, која ја ангажирала еквадорската амбасада во Лондон, каде Асанж се засолнил, за да го шпионираат него, неговите адвокати, новинарите и другите луѓе со кои се среќава.

Според адвокатот Риџард Рот, правото на праведно судење на Асанж е “повредено, ако не и сведено на ништо”, бидејќи владата ја знае содржината на прислушуваните разговори.

Асанж се жалел на одлуката на британскиот суд дека ќе го екстрадира во САД каде му се заканува казна до 175 години затвор.