👁️  19

Западноафриканскиот блок ЕКОВАС е подготвен воено да интервенира во Нигер доколку не успеат дипломатските напори за поништување на воениот удар во земјата, им рече висок функционер на воените команданти кои се собраа денеска во Гана за да разговараат за воените сили „во готовност“.

Комесарот за политички прашања, мир и безбедност на ЕКОВАС, Абдел-Фатау Мусах ја обвини хунтата што го собори претседателот Мохамед Базум на 26 јули дека си игра „мачка и глушец“ со блокот со тоа што одбива да се сретне со пратеници и бара оправдување за преземање на власта.

„Воените и цивилните сили на Западна Африка се подготвени да одговорат на повикот за должност“, им рече Мусах на собраните началници на одбранбените штабови од земјите-членки. Тој ги наброја минатите распоредувања на ЕКОВАС во Гамбија, Либерија и други земји како примери на подготвеност. (МИА)