👁️  5

Втор ден од појавата на шумски пожар на падините на Шар Планина помеѓу селата Горно и Долно Јеловце, локални жители, вработени и доброволци интензивно работат на гаснењето огнот. Според информациите од Националниот парк „Шар Планина“ опожарено е пасиште со површина од околу 100 хектари и изгорена е сува трева.

Од ЦУК информираат дека вчера пожарот во бил локализиран и изгасен, а околу пладне била добиена е дојава од граѓанин дека пожарот во атарот на селото Дебреше повторно се реактивирал.

– Огнот зафатил пасишта и ливади со висока сува трева,  нискостеблесто деградирано и ниска смрека. На терен се заминати 6 вработени од НП „Шар Планина со две теренски возила. Во гаснењето се вклучени и 10 тина мештани од селотом наведуваат од ЦУК.

Вчера, Регионалниот ЦУК Гостивар извести дека од пожарникарите од ТППЕ Гостивар добиле информација за пожар во Горно Јеловце што е под надлежност на НП „Шар Планина“ кои со ренџерска екипа почнале со гаснење

Во првата акција, огнот бил локализиран, но во текот на ноќта, пожарот повторно бил активиран. (МИА)