👁️  2014

Американскиот долар побрзо од очекуваното го губи својот статус на резервна валута, бидејќи многу аналитичари не го земаа предвид драстичното движење на валутата во изминатата година.

Уделот на доларот во глобалните резерви минатата година се намали десет пати побрзо од просекот во последните две децении, а неколку земји бараа алтернативи по руската инвазија на Украина што ги поттикна санкциите, изјави аналитичарот на компанијата „Еуризон“, Стивен Јен.

Гледајќи ги движењата на валутата, доларот изгуби 11 отсто од уделот на пазарот од 2016 година, што е двојно повеќе од износот од 2008 година, според Блумберг.

„Доларот забележа неверојатен пад на пазарот како резервна валута во 2022 година, веројатно поради неговата слаба употреба поради санкциите“, рече Јен.

Според медиумите, минатата година индексот на искористеност на доларот пораснал за цели 16 отсто, бидејќи конфликтите во Украина го поттикнале растот на глобалната инфлација и ширењето на растот на каматните стапки, што влијаело на падот на пазарите на обврзници и валути. На крајот на минатата година индексот е зголемен за 6 отсто.

Помалите држави експериментираат со „дедоларизација“ додека Кина и Индија се обидуваат да ги интернационализираат своите валути за да ја решат трговијата откако САД и Европа ги исклучија руските банки од глобалниот систем за финансиски пораки, познат како СВИФТ.

Исто така, постои загриженост дека доларот би можел да стане трајно политичко средство или да се користи како форма на економска држава за да се изврши дополнителен притисок врз земјите да спроведат санкции против Русија.

Американската валута сега сочинува околу 58 отсто од вкупните глобални официјални резерви, што е намалување од 73 отсто во 2001 година кога беше неспорна хегемонистичка резерва.