👁️  61

Министерот за надворешни работи, Бујар Османи, порача до Македонците во Албанија во следните шест недели слободно да ја изразат својата идентитетска припадност на тамошниот попис на населението.

„Драги Македонци, препознавајќи ја вашата улога како лојални граѓани на Албанија, ве охрабрувам на пописот слободно да ја потврдите вашата етничка, јазична, религиска и идентитетска припадност, која претставува основно природно право на секој поединец“, рече Османи.

Истакна дека деновиве сме сведоци на пропаганди кои влијаат на одлуката, притоа не водејќи сметка за чувствата на Македонците, но тоа воопшто не треба да ги загрижува македонските граѓани од овој крај. Албанија е слободна земја, вели Османи, во која секој може слободно да го изрази и негува својот идентитет без да се грижи за било какви последици.

Министерот во обраќањето додаде дека Северна Македонија и Албанија се повеќе од соседи и најави дека македонските институции ќе останат во интензивна комуникација со Македонците и институциите во Албанија за сите прашања коишто ги засегаат.

Изминатиот период до Македонците во Албанија беа упатени повеќе пораки, но и закани да се попишат како Бугари. Ваква закана пристигна вчера од првиот човек на бугарската фондација „Македонија“, Виктор Стојанов, кој преку социјалните медиуми им порача на Македонците дека ако не се регистрираат како етнички Бугари ќе им бидат повлечени бугарските пасоши.

Македонија не реагираше со официјална нота до Софија, а тивко поминаа и посетите на бугарските челници кои се интензивираа во изминатот период во краевите кадешто претежно живее македонско население. Македонските здруженија во неколку наврати преку медиумите алармираа на притисоци од бугарска страна пред пописот.