👁️  285

Глазгов – Шкотската атлетичарка на долги патеки Јоасија Закрзевски (47) остана без освоениот бронзен медал на ултра маратонот во Ливерпул, откако е откриено дека за време на трката користела автомобил.

Закрзевски на трката долга 80 километри од Манчестер до Ливерпул го освои третото место, но дополнително е утврдено дека за време на трката минала четири километри со возило пред да продолжи да трча кон целта.

Случајот е откриен откако директорот на трката Вејн Дринквотер добил известување дека еден учесник во трката стекнал „неспортска, натпреварувачка предност за време на натпреварувањето“.

„Откако ги прегледавме податоците од нашиот систем за следење на трката, изјавите од нашиот тим, другите учесници, како и од самата натпреварувачка, можеме да потврдиме дека ултрамаратонката е дисквалификувана бидејќи за време на трката користела автомобил“, изјави Дринквотер, додавајќи оти на Закрзевски ѝ е одземен бронзениот медал.