👁️  348

Александар III Македонски, попознат како Александар Велики, бил крал (базилеус) на античкото грчко кралство Македонија и член на династијата Аргеад. Роден е во Пела во 356 година п.н.е. и го наследи својот татко Филип Втори на тронот на 20-годишна возраст. Помина поголемиот дел од владејачките години на невидена воена кампања низ Азија и северо-источна Африка и создаде една од најголемите империи на античкиот свет на возраст од триесет години, се протегал од Грција до северозападна Индија. Тој немаше пораз во битките и нашироко се смета за еден од најуспешните воени команданти во историјата.

Некои од најдобрите цитати од Александар Велики се наведени подолу.

 1. „Сега му е доволна гробница за кого целиот свет не беше доволен“. – Александар Велики
 2. „Дали нема повеќе светови што би можел да ги освојам?“ – Александар Велики
 3. „Што се однесува до ограниченоста на нечиј труд, јас, за еден, не признавам ништо за човек со висок ум, освен дека самите трудови треба да доведат до благородни достигнувања“. – Александар Велики
 4. „Погребете го моето тело и не градете споменици. Држете ги рацете за да луѓето знаат оној кој го освои светот немаше ништо под рака кога тој почина “. – Александар Велики
 5. „Секоја светлина не е сонце“. – Александар Велики
 6. „Од своја страна, повеќе би сакал да го надминувам познавањето на највисоките тајни на филозофијата отколку во оружјето“. – Александар Велики
 7. „Колку се големи опасностите со кои се соочувам за да добијам добро име во Атина“. – Александар Велики
 8. „Јас сум должен на татко ми затоа што живеам, но на мојот учител за добро живеење“. – Александар Велики
 9. „Не се плашам од армија лавови предводени од овци; Се плашам од армија овци предводена од лав “. – Александар Велики
 10. „Јас не ја крадам победата“. – Александар Велики
 11. „Подобро имав други во знаењето за она што е одлично, отколку во обемот на мојата моќ и доминација“. – Александар Велики
 12. „Повеќе би сакала да живеам краток живот на слава отколку долг на нејасност“. – Александар Велики
 13. „На крајот, кога ќе заврши, се што е важно е она што сте го направиле“. – Александар Велики
 14. „Да се ​​однесуваме така што сите луѓе сакаат да бидат наши пријатели и сите се плашат да бидат наши непријатели“. – Александар Велики
 15. „Запомнете, однесувањето на секој зависи од судбината на сите“. – Александар Велики
 16. „Крајот и целта на освојувањето е да се избегне правење на иста работа како освоената“. – Александар Велики
 17. „Нема ништо невозможно за оној што ќе се обиде“. – Александар Велики
 18. „Има нешто благородно кога слушам дека сум лошо кажано кога добро напредувам“. – Александар Велики
 19. „Преку секоја генерација на човечкиот род се водеше постојана војна, војна со страв. Оние што имаат храброст да ја освојат, се ослободени, а оние што се освоени од тоа, треба да страдаат сè додека немаат храброст да го поразат, или смртта да ги земе “. – Александар Велики
 20. „Обидот и ризикот се цена на славата, но прекрасно е да се живее со храброст и да умреш оставајќи вечна слава“. – Александар Велики
 21. „Вистинската neverубов никогаш нема среќен крај, затоа што нема крај на вистинската убов“. – Александар Велики
 22. „Што и да се стекне со нашиот меч не може да биде сигурно или трајно, но theубовта стекната со убезност и умереност е сигурна и издржлива“. – Александар Велики
 23. „Со правилен став, самонаметните ограничувања исчезнуваат“ – Александар Велики
 24. „Без знаење, вештината не може да се фокусира. Без вештина, не може да се донесе сила и без сила, знаењето не може да се примени “. – Александар Велики
 25. „Вие, не се сомневам, ќе најдете начин до врвот ако внимателно го барате тоа; зашто природата не постави ништо толку високо што е надвор од дострелот на индустријата и храброста “. – Александар Велики