👁️  1489

Северина Вучковиќ во вторникот попладне ја пречека полицијата на аеродромот во Загреб. Причина била семејна расправија меѓу Северина и нејзината сестра Маријана во стан во Сплит, пред очите на нивната мајка.

Досега се објавени различни верзии. Откако нејзината сестра ја пријавила, Северина тврдела дека таа била нападната, а медиумите објавија фотографии на кои се гледаат повредите на пејачката. Но, мајката на Ана застана на страната на Северина велејќи дека Маријана се повредувала сама низ станот.

Откако загрепската полиција ја приведе Северина Вучковиќ за семејно насилство, адвокатот Драгослав Трниниќ за локалните медиуми изјави каква евентуална казна би можела да добие пејачката.

Апсењето на пејачката Северина Вучковиќ уследи по барањето на колегите од Сплит за нејзино приведување заради криминалистичка истрага. Причина за сè и најава за претрес е непримерна расправија која се случила во вторникот во сплитскиот дом на мајката на познатата пејачка. Според пријавата на сестрата на Маријана, пејачката наводно се насочила кон неа со остар предмет пред очите на нивната мајка.

Според информациите достапни во медиумите, недвосмислено се работи за семејно насилство кое според член 194 од Кривичниот законик на РС е кривично дело за кое во зависност од начинот на кој делото е сторено, се заканува казна затвор. Имено, според пишувањето на медиумите, станува збор за полесни повреди, но без разлика на тоа, доколку се нанесени со оружје, односно со опасен алат или средство кое може тешко да го повреди телото или сериозно да му наштети на здравјето, казната е 6 месеци до 5 години. Секако, постои можност и за условна казна, што е најреална опција во случај да се докаже вината – изјавил за Курир.рс  адвокатот Драгослав Трниниќ.

Адвокатот Трниниќ, исто така, наведува дека на Северина може да и се изрече забрана за приближување на оштетената и посочува дека на истата основа нејзината сестра би можела да поведе граѓанска постапка.

Адвокатот Трниниќ, исто така, наведува дека на Северина може да и се изрече забрана за приближување на оштетената и посочува дека на истата основа нејзината сестра би можела да поведе граѓанска постапка.