👁️  103

Прашањето за климатските промени не е ништо во споредба со изгледите да се биде во епицентарот на нуклеарна експлозија, која постои денес и расте од ден на ден, изјави заменик-претседателот на Советот за безбедност на Русија Дмитриј Медведев.

Во сегашните услови, кога задачата е да се зачува човештвото, зборувањето за зелената агенда изгледа подмолно, рече Медведев.

-„Навистина, има многу лошо во нашиот свет“. Нема да зборувам за таканаречените егзистенцијални предизвици со кои се соочува човештвото, на пример, во областа на екологијата, за важноста од зачувување на природата, ретките животни, растенија и животната средина. Тоа е навистина многу важно, но ајде подобро да зборуваме за зачувување на човештвото, бидејќи во ова светло, сите разговори за зелениот тренд, зелениот развој и зелената економија во одредена смисла изгледаат како примитивно предавство“, рече тој.

-„Престанете да кукате затоа што температурата се покачила за еден степен во таква година или таква и таква година. Човештвото го следи за многу кратко време. Дали навистина толку се грижиш за климата? Според мене, ова не е ништо во споредба со изгледите да се биде во епицентарот на експлозија со температура од пет илјади келвини, ударен бран од 350 метри во секунда и притисок од три илјади килограми на метар квадратен, со продорно зрачење, тоа е јонизирачко зрачење и електромагнетен пулс“, рече Медведев за време на разговорот со учесниците на маратонот „Знаење“.

„Има ли таква перспектива денес? Да. И расте секој ден од познати причини“, рече Медведев.
Современиот свет е болен и веројатно е на прагот на нова светска војна, додава Медведев.
„Дали таа е неизбежна? Не, не е“, истакна тој.