👁️  33

Падот на населението во Кина се забрза во 2023 година, соопшти заводот за статистика во Пекинг додавајќи дека на крајот на декември во Народна Република живееле околу 1,41 милијарди луѓе, 2,08 милиони помалку од претходната година.

Во 2022 година, населението на Кина веќе се намали за прв пат по шест децении. Сепак, за околу 850.000 луѓе, падот е помал од претходната година, пренесе ДПА.

Како знак на тешкиот демографски развој, бројот на раѓања продолжи да забавува. Во Кина се родени 9,02 милиони бебиња. Во 2022 година, бројката беше 9,56 милиони. Во исто време, бројот на смртни случаи се зголеми од 10,41 милиони на 11,1 милиони, веројатно и поради пандемијата на коронавирусот.

Кина долго време страда од нагло намалување на стапката на наталитет и стареење на населението. Ефектите од повеќедецениската „политика на едно дете“ стануваат сè појасни. Олабавувањето на контроверзната политика за контрола на раѓањето доведе само до мало краткорочно зголемување на наталитетот од 2016 година.

Според експертите, високите трошоци за домување, образование и здравствена заштита во Кина, како и намалената подготвеност за брак се вистинските причини за овој загрижувачки тренд.

Последен пат населението се намалило во 1960 и 1961 година – како резултат на силниот глад по разорната кампања за индустријализација позната како Голем скок напред. Во 2021 година, населението порасна за 450.000 луѓе за последен пат.

Фото: Пиксабеј илустрација