👁️  145

Кина гради база на Антарктикот која може да се користи не само за научни, туку и за воени цели, предупредува група експерти од Центарот за стратешки и меѓународни студии (CSIS) во Вашингтон.

Пекинг се обидува да развие нови бродски рути на Арктикот и да ги прошири истражувањата на Антарктикот, но западните влади се загрижени дека неговото растечко присуство во поларните региони може да ѝ даде на кинеската војска подобри способности за надзор.

Новата станица, на неискажливиот остров во близина на Морето Рос, се очекува да вклучи опсерваторија со сателитска копнена станица, која треба да ѝ помогне на Кина да ја пополни големата празнина во нејзината способност за пристап до континентот, се вели во извештајот на CSIS.

Таа група експерти користеше сателитски снимки направени во јануари за да идентификува нови објекти за поддршка, привремени згради, хелиодром и темели за поголема главна зграда на станицата од 5.000 квадратни метри. Се проценува дека изградбата би можела да биде завршена до 2024 година.

Станицата ќе вклучува пристаниште за чамци.

„Иако станицата може да обезбеди следење и комуникации за растечката низа научни сателити во Кина кои ги набљудуваат поларните региони, нејзината опрема може истовремено да се користи за пресретнување на сателитски комуникации од други земји“, рече CSIS.

Станицата е добро позиционирана да собира разузнавачки сигнали над Австралија и Нов Зеланд и телеметриски податоци за ракети лансирани од новиот австралиски вселенски центар Арнем.

Кога ќе биде завршен, се очекува да вклучи пристаниште за кинескиот мразокршач Xuelong. CSIS изјави за Reuters дека додека САД сè уште одржуваат големо истражувачко присуство на Антарктикот, вклучувајќи го и најголемиот објект во нивната станица Мекмурдо, присуството на Кина во областа рапидно расте. Новата кинеска база ќе биде на 320 километри од станицата Мекмурдо.

Кина вели дека таквите станици нема да се користат за шпионажа

Според Антарктичкиот договор од 1959 година, чиј потписник е Кина, активностите на континентот се ограничени на мирољубиви цели. На воениот персонал им е дозволено да спроведува научни истражувања, но им е забрането да поставува бази, да спроведува маневри или да тестира оружје.

Во извештајот на Пентагон од 2022 година се вели дека новата кинеска инфраструктура на Антарктикот најверојатно е делумно наменета да ги зајакне нејзините идни претензии за природни ресурси и пристап до поморските коридори и да ги подобри способностите на кинеската војска. Кина ги отфрла тврдењата дека таквите станици ќе се користат за шпионажа.