👁️  12

Кога земате мед со лажица, падот треба да биде континуиран, а кога ќе се обидете да гледате низ теглата, не треба да гледате јасно од другата страна. Ако е стаклест и проѕирен, не е вистински мед, вели експертот Станко Рајиќ.

Ако медот е кристализиран, тоа е сигурен показател за добар квалитет.

– Тоа што медот не се јаде со метална лажица е останато од античко време кога тие лажици биле направени од алуминиум на кој имало патина и не било добро е да јаде со истите. Денеска секој ескајг е прохромски, а тоа апсолутно нема никакво влијание врз квалитетот на медот – објасни Рајиќ.

На крајот на денот, не е важно со што јадете мед, важно е само да го консумирате.