Ви треба:
500 г брашно
1 јајце
250 мл топла вода
прстофат сол
2 лажици масло
За филот:
250 г компири
200 г свежо сирење
сол
бибер
2 лажици путер
За сервирање:
павлака по желба
свеж магдонос
Подготовка:
Измешајте брашно со сол, потоа додадете јајце, масло и вода и замесете мазно и еластично тесто.
Оставете да отстои 15-20 минути. Потоа изгмечете ги и сварете ги компирите, потоа додадете сирење и путер, и зачинете со сол и црн пипер.
Потоа добро соединете. Развлечете го тестото тенко, па исечете кругови. Ставете една лажица фил во средината, потоа превиткајте го и добро затворете ги рабовите.
Во голем сад сварете вода со прстофат сол. Гответе 3-5 минути, додека не испливаат на површината. На крајот, премачкајте ги пирогиите со павлака и наросете со магдонос.