👁️  698

Од самиот почеток на светот до денес, ние сме опкружени со мистерии. Некои беа решени од науката, но други останаа необјаснети. Некои од нив се исто толку антички како и хуманоста, а нашата фасцинација од нив ги прави безвременски.

Од изгубени непроценливости на дното на океанот до необични појави на небото; од остатоци до боговите – во оваа прилика ви презентираме 9 историски мистерии што никој не може да ги реши и ќе ве натера да размислите.

1. Изгубени посмртни остатоци од Кристофер Колумбо

Познатиот италијански морнар кој го откри Новиот свет, Кристофер Колумбо, беше славен за време на неговиот живот. Но, и покрај ова, луѓето сè уште расправаат денес за тоа каде се наоѓаат неговите остатоци.

Оригиналниот гроб на Кристофер Колумбо бил во Ваљадолида, Шпанија, потоа се преселил на островот Хаити во Карипското Море, потоа во Куба во 1795 година, а по еден век неговото тело е вратено во Шпанија.

И еве го мистериозниот дел – група луѓе велат дека неговото тело никогаш не било пренесено на Хаити. Кочегот со натпис „славниот еминентен Кристобал Колон“, кој содржи мртво тело, е пронајден во 1877 година во Соборниот храм на Санто Доминго. ДНК тест покажа дека станува збор за Диего Колумбо, братот на Кристофер Колумбос. ДоминиканскаРепубликата ја доведува во прашање автентичноста на резултатите од ДНК и бара тестирањето да се повтори.

2. Изгубеното богатство на Адолф Хитлер

Локацијата на богатството на Хитлер од околу четири милијарди долари е сè уште мистерија. Со години, од смртта на Адолф Хитлер, многумина се обидоа да го пронајдат ова богатство, но без никаква корист. Парчиња од ова богатство се пронајдени во земји близу Германија, но ниту еден дел не остави трага што може да доведе до целото злато.

Историчарите имаат теорија дека парите се депонирани кај банките во различни земји. За Хитлер, исто така, се смета дека има скриено богатство во изолирана област јужно од Дрезден. Додека некои сметаат дека богатството е во езерото Топлиќ, Австрија.

Според денешни проценки, неговото богатство денес би вредело околу 300 милијарди долари.

Само е сигурно дека ова огромно богатство сè уште чека да се најде.

3. Изворот на сигналот „wow“

Мистериозна фреквенција беше фатена и отпечатена од радио телескоп во опсерваторијата Перкинс. Содржи еден куп букви и броеви, можеби меѓусебно поврзани, но никој не го знае нивното вистинско значење. Дури и понапредната технологија не може да се справи со значењата на овој сигнал. Многумина веруваат дека оваа порака е испратена од вонземјани.

4. Чудното исчезнување на бродот USS Kiklop

Бродот, кој беше изграден да издржи на опасните временски услови и екипажот со 306 професионални морнари, беше целосно изгубен, оставајќи нерешени прашања. Бродот последен пат е виден на пат кон Балтимор на 4 март 1918 година. За исчезнувањето се вели дека предизвикало проклетство на Бермудскиот триаголник. Дури и денес, истражувачите не можат да најдат брод или да откријат што се случило со тоа.

5. Фестос диск на минојската цивилизација

Овој антички диск содржи натписи на непознат јазик. Се сметаше дека содржи порака што ќе ни помогне да ја разбереме минојската цивилизација. Експертите велат дека пораката на дискот може да биде приказна, химна или календар. Многу истражувачи сè уште се обидуваат да дознаат што навистина значи пораката, а заради понова технологија, сметаат дека се доста блиску.

6. Вистинскиот идентитет на ѕвездата од Витлеем

Познатата библиска ѕвезда го привлекува вниманието на многу професионалци. Се создадоа многу теории, дури и сугерираат дека оваа ѕвезда се смета за неидентификуван летечки објект.

Истражувачите од Велика Британија велат дека станува збор за ѕвезда слична на онаа што се гледа во Кина во петтиот век пред нашата ера. Кеплер изјави дека станува збор за судир на две планети кои формираат нова ѕвезда, додека други велат дека станува збор само за комета. Но, сепак, што е навистина оваа ѕвезда останува нерешено.

7. Изгубениот гроб на основачите на монголската империја Џингис Кан

Големиот водач и основач на Монголската империја е познат како големиот освојувач кој ја прошири својата територија од Кина до Унгарија. Тој инспирирал многу луѓе со неговите принципи и храброст. Кога починал во 1227 година, неговите лојални следбеници го погребале во необележано место и сите сведоци биле убиени. Коњите биле користени и за да уништат докази од погебот. Неговите следбеници дури и го преместиле коритото на рекалта за да го сокријат ова место.

8. Дали Бимини патот е дел од Атлантида?

Уште една од најголемите историски мистерии е Едгар Касес, американски мистик кој предвидуваше дека остатоците од Атлантида ќе се најдат во водите околу островот Бимини. Тој рече дека најверојатно ќе се случи во 1968 година или 1969 година.

Кога професионалните нуркачи од Бахамите откриле неколку камења поставени во линија што личела на подводен пат, за нив се верувало дека се остатоци од античка цивилизација.

Сепак, предвидувањата и точноста на Едгар Касес ги запалуваат главите на многу луѓе.

9. Дали г-ѓа Бабушка имаше улога во атентатот на Џон Кенеди?

Една жена во кафеаво палто и шамија стоеше на маргините за време на атентатот на он Кенеди и ја фотографираше целата сцена. Оваа жена е позната како г-ѓа Бабушка. Дури и кога атентатот следеше, таа остана мирна и продолжи да снима, покажувајќи ги можните карактеристики на убиецот.

Властите ја бараа оваа жена. Тие исто така објавија соопштение за јавноста во кое бараат незините снимки да им бидат испорачани. Секако, тоа никогаш не се случи, а дамата никогаш повеќе не се појави никаде.