👁️  12

Директорот на Канцеларијата за Косово и Метохија во владата на Србија, Петар Петковиќ, на вонредна прес-конференција изјави дека Србија знае зошто на ЕУЛЕКС не му бил даден пристап до Бањска, местото каде се случи престрелката меѓу српски напаѓачи и косовската полиција. Според него, тоа е затоа што косовската полиција сакала да прикрие дека напаѓачите биле ладнокрвно убиени, пишува Б92.

Тој тврди и дека во Бањска не дошла косовската полиција туку „организирана банда“ на која ѝ била издадена наредба да не се врати додека не ги убие сите напаѓачи.

– ЕУЛЕКС не учествувал во истрагата бидејќи косовската полиција сакаше да сокрие одредени докази, да ја сокрие вистината. Таа вистина е дека Србите беа ладнокрвни, машки и брутално убиени од косовската полиција. Секој треба да го знае тоа. Сакаа да го сокријат тоа – додаде тој велејќи дека Србија нема да отстапи од утврдување на целосната вистина.

Како што тврди Петковиќ, Србија, меѓу другото, добила веродостојни докази и од заштитени сведоци, а се работи за тоа дека Воја Мијаиловиќ, татко на две деца, бил ладнокрвно и брутално убиен, откако бил полесно ранет. Наводно, тој паднал на земја и се предал, но бил застрелан во главата од косовската полиција.

За Петковиќ е клучно независна комисија заедно со српски патолози да изврши обдукција. Тој вели дека таквата истрага ќе покаже дека Србите биле убиени од непосредна близина.

– Во овој момент е извршена идентификација на убиените Бојан и Игор, а имам и фотографии. Телото на Бојан е масакрирано. Фотографиите не можам да ги покажам бидејќи не се заматени – рече Петковиќ и повторно нагласи дека обдукцијата не е спроведена професионално од страна на Косово.

Тој рече дека има и барање до ЕУЛЕКС, кое Србија го испратила и во кое се бара ЕУЛЕКС да учествува во истрагата.

– Цело време сме во контакт со Мирослав Лајчак, но вчера добивме информација дека ќе ги предадат телата, а потоа побараа да се собере ДНК за идентификација. Бараат да ги тестираат децата и да го потврдат нивниот идентитет, што е малтретирање – истакна Петковиќ.

Тој вели дека „според сите договори косовската полиција нема право да биде таму“.