👁️  12

Европската федерација на новинари (ЕФЈ) денеска предупреди дека вештачката интелигенција сè повеќе се користи за производство на погрешни визуелни и текстуални содржини, со цел ширење на дезинформации кои би влијаеле на јавното мислење.

Затоа, според ЕФЈ, повеќе од кога било досега е потребно јавноста да развие медиумска писменост, со цел да ги препознае дезинформациите користејќи различни техники и алатки и да го разбере функционирањето на медиумите.

„Вештачката интелигенција ги прави моќните алатки достапни за секого, вклучувајќи ги и злонамерните актери. Затоа е важно медиумската писменост да се гледа како збир на алатки и техники кои им овозможуваат на корисниците да препознаат дезинформации и да интерпретираат медиумска содржина“, посочува ЕФЈ.

Во наредниот период, според ЕФЈ, Европската заедница за вештачка интелигенција, податоци и роботика треба да разговара со синдикатите и здруженијата на новинари за дизајнирање и развој на алатки за вештачка интелигенција кои би ја олесниле работата на медиумските работници.

„Неопходна е соработка на различни институции, програмери, влади и медиумски издавачи и уредници. Одговорност на редакциите е да се погрижат алатките за вештачка интелигенција да се користат во согласност со новинарските стандарди“, додаваат од федерацијата на новинари.  (МИА)