👁️  1020

Институтот за проучување на војната го претстави своето гледиште за смените во клучните точки од синџирот на команда во руската армија.

Институтот за проучување на војната го објави последниот извештај во кој се наведува дека руската новинска агенција РБК на 3 октомври објави дека рускиот претседател Владимир Путин го сменил генерал-полковник Александар Журављов со генерал-полковник Роман Бердников како командант на Западниот воен округ, чии единици главно оперираат во североисточниот регион на Харков.

ИСВ додаде дека „Журавлев не бил виден извесно време и дека Путин за две недели сменил двајца команданти на единиците на Западниот воен округ“. Доделувањето ново лице на Западниот воен округ би можело да биде обид на Путин да го пренасочи растечкиот гнев поради руските загуби во украинскиот регион Харков, како и обид да се оттргнат критиките на генерал-полковник Александар Лапин, командант на Централниот воен округ, поради неодамнешните руски неуспеси на пристаништето.

Според ISV, Путин може да се обиде да ја префрли вината за какви било идни руски загуби во регионите Харков и Луганск на Бердников.

Руските власти го ослободија од притвор директорот на нуклеарната централа Запорожје (ЗНПП) Игор Мурашов и веројатно ќе продолжат да ја поткопуваат украинската контрола над централата. Енергоатом објави дека руската војска го привела генералниот директор на ЗНПП Игор Мурашов на 30 септември и го ослободила на контролирана територија. Малку е веројатно дека руските претставници ќе дозволат Мурашов да се врати на својата позиција во ЗНПП“, пишува ISV.