👁️  208

Претседателот на Србија, Александар Вучиќ во Баку се сретна со претседателот на Азербејџан, Илхам Алиев, а по тој повод двајцата разговараа за идната соработка на двете земји во областа на енергетиката, како и за подобрување на билатералната односите меѓу двете земји.

Претседателот Вучиќ истакна дека двајцата разговарале за сите форми на соработка.

– Заеднички ги анализиравме можните полиња на соработка веќе преговараме за да можеме да ги изградиме нашите преносни системи – рече Вучиќ и посочи дека заедно овие две земји имаат голем потенцијал за соработка во енергетиката.

– Создадовме нови полиња на соработка и можност заедно да излеземе на трети пазари, затоа за само еден месец се сретнавме двапати – посочи претседателот.

Тие разговараа и за тоа како да се подобрат односите за да може Србија да ја преземе електричната енергија што преку подводни кабли ќе стигне до Романија и Унгарија.

– Веќе разговараме како ние самите да бидеме корисници на таа енергија – додаде Вучиќ.

На почетокот на своето излагање тој истакна дека ќе имаме зголемување во областа на трговијата.

– Ќе работиме и на подобрување на соработката во сообраќајот, имајќи предвид дека низ нашите земји минуваат големи сообраќајни коридори. Во фокусот е и полето на енергетиката – посочи Алијев.

– Што се однесува до областа на енергетиката, тоа е дел од нашата агенда. Во последно време, во овој контекст е додадена исклучителна важност. Извезуваме енергетски производи во Европа, дури и во некои од соседите на Србија. Тоа се природен гас, струја, таму имаме добар простор за соработка. Ќе се преземат чекори Азербејџан да извезува струја во Србија од почетокот на следната година – најави Алиев.

Оваа година беше многу успешна за нашите билатерални односи – рече Алијев, додавајќи: Србија и Азербејџан се стратешки партнери, има и нови можности за идна соработка.