👁️  12

Од почетокот на новата учебна година во Србија се воведува нов предмет кој ќе се изучува како изборен предмет – „Доблестите и вредностите како компас за живот“, јавува денеска државната ТВ РТС.

Елеонора Влахович од Институтот за подобрување на образованието и воспитанието, чии експерти ја развија темата, за РТС изјави дека „Доблестите и вредностите како животен компас“ е нов изборен предмет кој вклучува дискусија за теми како што се семејството, здравството, образованието, мир. Наставникот има слобода да ги ангажира учениците и со други вредности.

Нема писмени вежби и тестови на оваа тема. Целта е да се разговара за различни провокативни теми, да се поканат гостите да зборуваат за одредени прашања, да разменат искуства, да дебатираат за различни ставови. Ова е бесплатна активност за учење и е наменета за учениците од петто до осмо одделение, изјави Влахович за РТС. Училишната година во Србија започнува на 1 септември.

И хрватските училишта од оваа есен ќе воведат нов предмет – за практични вештини, објавија локалните медиуми. Подготовка на здрава храна, правење план за оброци, прва помош, едноставни поправки на чевли и облека се дел од вештините што учениците треба да ги научат како дел од овој предмет.

Практичните вештини како предмет на изучување се избрани за експерименталната програма „Основното училиште како целодневно училиште“ – заедно со предметите како „Светот и јас“, „Информации и дигитални вештини“, „Општество“ и други.