👁️  1349

Денес, во Битола, во слава на преподобниот Нектариј кој тивко и достоинствено се преселил во вечното царство Христово, на 5 декември 1500 година, голем број верници, денес го исполнија храмот “Свети Великомаченик Димитриј“ во Битола, од каде со света литургија Владиката Петар, во сослужение на други свештени лица беше одбележан на Денот на Свети Нектариј Битолски, заштитник на Битола.

Според востановената традиција, низ повеќе битолски улици се одржа Литија која ја предводеа Владиката Петар.

Фотограф: Флорин Георгиевски.