👁️  1671

Владата донесе мерки за заштеда на струја до 15 отсто – за домаќинствата и компаниите се предвидени препораки, а за државните институции конкретни задолженија кои мора да се испочитуваат зашто во спротивно ќе следуваат санкции.

Мерките се однесуваат на домаќинставата, компаниите и државните институции, а ќе се применуваат од 1 септември 2022 до 31 март 2023 година.

МИА ги објавува во целост донесените препораки на Владата за заштеда на електрична енергија до 15 отсто.

Препораки за домаќинставата

-​Користете го бојлерот за подготовка на топла вода само кога таа ви е потребна и тоа по можност во ниска тарифа на електрична енергија (евтина струја), без притоа да се наруши квалитетот на живеење. Не го поставувајте термостатот на бојлерот за топла вода до максимум. Колку е температурата на водата повисока, толку е и топлинската загуба кон околината повисока.

-​Избегнувајте позиционирање (вклучување) на ладилникот на (нај)ниски ​температури.

-​Користете ги разумно грејните тела во вашиот дом.

-​Во текот на денот користете го што е можно повеќе сонцето за осветлување како и за загревање на просторот во грејната сезона, додека во текот на ноќта во грејна сезона спуштајте ги ролетните и завесите.

– Во текот на денот во летна сезона спуштајте ги ролетните и завесите.

-​Не ги блокирајте и не ги покривајте грејните тела со мебел или завеси. Ако грејното тело е покриено, тогаш тоа помалку емитира топлина и помалку ја затоплува просторијата.

-​Користете ја машината за миење садови секогаш полна на ниска тарифа на електрична енергија.

-​Машината за перење алишта користете ја секогаш кога е полна и во време на ниска тарифа на електрична енергија.

-​Исклучувајте ги светилките во просториите во период кога подолго време ​не престојувате во нив.

-​Исклучувајте го компјутерот по завршувањето на работата со него.

-​Исклучувајте ги полначите за батерии од приклучниците (лап-топ, мобилни телефони).

-​Гответе во помали садови или во садови соодветни на големината на ринглата.

– Заменете ги старите сијалици (со вжарено влакно) со компактни флуoресцентни сијалици или други соодветни со ознака за повисока класа на енергетска ефикасност.

-​Редовно менувајте ги филтрите на уредите за греење и на клима уредите во вашиот дом.

-​Користете енергетски ефикасни (CFL, LED) сијалици.

-​Поставете туш со малo протекување на вода во вашите купатила.

-​Изолирајте го таванот во вашиот дом и подобрете ја изолацијата на надворешните ѕидови.

-​Изолирајте ги добро прозорците и надворешната врата во вашиот дом или заменете ги со нови кои имаат подобри карактеристики во однос на пренос на топлина (низок коефициент на топлопроводливост).

-​Намалете го навлегувањето на надворешниот воздух во објектот (процепи, пукнатини итн).

-При купувањето на нов производ преферирајте тој да биде со највисока класа на енергетска ефикасност (A+++, A++, А+, А). Уредот со повисока класа на енергетска ефикасност троши многу помалку енергија, а со тоа и пари во однос на уред кој што е означен со пониска класа на енергетска ефикасност.

– ​Исклучете го декоративното осветлување на фасадите на приватните објекти.