👁️  5

Услови за набљудување метеори, кои некои ги нарекуваат солзи на Св. Ловр, оваа година се извонредни, со оглед на тоа што Месечината тешко дека со својата светлина ќе ја попречи видливоста на овој небесен феномен, а добра е и временската прогноза за викендот.

Оваа година, според прогнозите, максималната активност на метеорскиот дожд Персеиди ќе се случи ноќта меѓу 12 и 13 август.

Покрај најубавиот метеорски дожд во годината, Сатурн или галаксијата Андромеда, на пример, ќе бидат видливи преку телескопот.

Таа ноќ, Месечината изгрева околу 02:30 часот и е осветлена за помалку од 10%, додека се движи кон младата Месечина.

Упатства за гледање:

-не гледајте директно во зрачењето (почетна точка на метеорскиот дожд), таму ќе видите најмалку метеори, не е потребна посебна опрема за набљудување на метеорите (телескопи, двогледи,…)

-Метеорите се набљудуваат со голо око додека лежите на земја, а потребно е да бидете во темница најмалку 30 минути за очите да се прилагодат на ноќните услови.

– треба да се оддалечите од местата каде што има осветлување и светлосно загадување, во најдобар можен мрак ви треба подлога, лежалка или вреќа за спиење за легнување.