👁️  1678

Внукот на Гоце Делчев, Јордан Јанев во интервју за Сител Телевизија ги демантира сите бугарски тврдења дека Делчев е Македонец.

Јас сум Македонец и моите предци се Македонци! – вели чичко Јордан.

Јанчев покажа дел од фотографиите, материјалите кои ги зачувале неговата мајка и тетка.

Тој раскажа и анегдода поврзана со неговите училишни денови, каде после изучување на лекцијата за Гоце Делчев, ја прашал неговата мајка дали се тие Грци бидејќи Кукуш се наоѓа во Грција.

Таа се налутила и рекла дека се Македонци, и Гоце бил Македонец, раскажува Јанчев.