👁️  1104

Најновата снимка од остатоците од бродот кој потона во 1912 година откри досега непознати детали за популарниот Титаник.

Снимката открива сидрен синџир тежок околу 90 килограми, големо сидро и едностран котел кој паднал на дното од морето кога бродот пред 110 години се прекрши на два дена и потоа на 3.810 метри под површината на Атланскиот океан.

Титаник потоа на својата прва пловидба, на 14 април 1912 година, четири дена по почетокот на патувањето од Англија до САД.

Големиот брод удри во санта лед, а при потонувањето загинаа 1.517 патници и членови на екипажот од 2.224. Остатоците од потонатиот пред се пронајдени пред околу 37 години.