👁️  19

Од почетокот на руската инвазија на Украина, околу 200 руски тенкови Т-72Б3 паднаа во рацете на украинската армија. Меѓу нив и тенкот, произведен од Уралвагонзавод од Нижни Тагил.

Со овој модел на тенк, за разлика од на пример T-64BV, T-80U или T-72AMT, Украинците немаат големо искуство. Кога локалните експерти наишле на проблеми кои не можеле веднаш да ги решат, украинскиот танкер со прекар Кочевник решил да ја повика техничката поддршка на Уралвагонзавод.

Снимка од повиците на Кочевник објави Милитарњи, украински канал кој емитува вести за војната.

Кочевник служи во 54-та механизирана бригада на украинската армија, која се бори околу Краматорск во источна Украина и користи претежно опрема од советската ера, вклучувајќи тенкови Т-64 и борбени возила БМП. Таа поседува и дел од заробените руски тенкови Т-72Б3, пишува Форбс.

Кочевник имаше многу замерки за тенкот од 45 тони. Од резервоарот течеше масло, компресорите не работеа, а електричниот механизам за вртење на куполата откажуваше, поради што екипажот беше принуден рачно да ја ротира куполата.

Русин кој се претстави како Александар Анатолиевич, очигледно несвесен дека Кочевник е украински војник, вети дека ќе испрати список со проблеми до проектната канцеларија во Нижни Тагил, а исто така ќе го контактира производителот на мотори во Челјабинск.

Кочевнико стигна и до Андреј Абакумов, директор на Уралвагонзавод. Абакумов побара од Кочевник да му испрати детален опис на проблемот на WhatsApp.

Тогаш Кочевник конечно откри дека е Украинец и дека украинската армија го има проблематичниот тенк од минатата година во близина на Изум.

„Ви благодарам многу. Чувајте се. Слава на Украина“, рече тој. Смеејќи се, Кочевник го заврши разговорот.