👁️  5

Современата економска теорија е важна, но тешка за разбирање. Всушност, многу од луѓето кои ги формулираат овие теории навистина не ги разбираат, што е причината зошто не можат ништо јасно да објаснат. Меѓутоа, постои еден основен економски факт кој сите го разбираме веднаш, дури и оние од нас со слаби математички вештини: кога стануваме посиромашни.

Како знаете дека станувате посиромашни? Знаете дека станувате посиромашни кога немате доволно пари за да се снабдоите со работите што ги сакате. Тоа е многу страшно чувство. Ништо не ги прави Американците посиромашни побрзо од инфлацијата. Финансиските могули кои позајмуваат пари за живот ја сакаат инфлацијата бидејќи ги прави нивните долгови поевтини, но сите други ја мразат бидејќи ги уништува на очигледни начини во секојдневниот живот.

Со тоа на ум, новите бројки за инфлација се објавени и тие се најлошите што оваа земја ги видела во речиси 40 години. Според Индексот на потрошувачки цени (CPI), инфлацијата се зголеми за речиси 7% во изминатите 12 месеци. Меѓутоа, реалноста е многу полоша бидејќи CPI не е корисен водич за живот во Америка. Тој не ја мери вистинската цена на животот. CPI се пресметува со доделување релативна тежина на различни категории производи преку комплексна серија формули, некои од кои се дизајнирани да мамат.

На пример, во CPI, цените на бензинот сочинуваат помалку од 4% од вкупната вредност на вклучените производи. Тоа е реално ако живеете во Менхетен, каде што малку луѓе возат. Но, ако имате автомобил и секојдневно возите на работа, цените на бензинот се многу поголем дел од вашиот буџет, што CPI го игнорира. Најважното е дека овие бројки не се точни, иако се составени од луѓе кои се сметаат за многу паметни.

Треба да се запрашате зошто овие бројки се неточни. Индексот на потрошувачки цени ги мери негативните ефекти на федералната економска политика. Ако печатите премногу долари за да финансирате бескорисни програми и да ги исплатите донаторите, ќе ја девалвирате сопствената валута и ќе предизвикате инфлација со текот на времето, осиромашувајќи го вашето население. Но, би сакале да ги скриете тие ефекти, кажувајќи им на сите дека економијата е одлична, а CPI им овозможува на политичарите да го прават тоа. CPI им дозволува на небрежни, економски неписмени лидери да го скријат хаосот што го создадоа. Тоа е конфликт на интереси, како да го ставите Берни Медоф на чело на одборот за ревизија.

Лажните бројки им дозволуваат на лажните економисти да раскажат лажна приказна за тоа што всушност се случува во земјата. Економистите ги нарекоа овие нешта „преодни ефекти“, сугерирајќи дека инфлацијата е привремена. Џером Пауел, претседател на Федералните резерви, го ажурираше своето мислење, повеќе не користејќи го зборот „преодно“ за да ја опише инфлацијата, признавајќи дека е време да го пензионира тој збор. Меѓутоа, предоцна е; никој веќе не му верува.

Постои само еден точен начин да се измери инфлацијата: запрашајте се колку чини да живеете во оваа земја споредено со пред една година. Не е комплицирано. Направете ја математиката и ќе видите дека вистинското зголемување на инфлацијата е многу поголемо од 7% што Вашингтон го тврди. Во изминатата година, цената на половен автомобил се зголеми за повеќе од 30%, говедското месо за 21%, суровата нафта за 55%, дрвото за градење за 35%, пченицата за 37%, шеќерот за 33%, пченката за 39%, палминото масло за 43%, кафето за 108%, а овесот за 114%.

Дополнително, потрошувачите се соочуваат и со „смалувачка инфлација“, каде што компаниите ви продаваат помалку за иста цена. Дали неодамна купивте „Сникерс“? Ако ви изгледа помал, тоа е затоа што е помал. И тоа се само производите што ги купувате. Цената на животот внатре, исто така, драматично се зголеми. Кириите во Јужна Калифорнија се тројно зголемени за една година.

На пример, стан во лоша област во Редлендс што претходно чинеше 800 долари месечно, сега чини 2600 долари месечно. Тоа се случуваше додека Џером Пауел и Џо Бајден велеа дека инфлацијата е преодна. Дали тие луѓе не купуваат ништо, или само лажат? Секој друг точно знае што се случува бидејќи е невозможно да се игнорира. Американците ги гледаат последиците од инфлацијата во нивните буџети, со General Mills кои објавуваат дека ги зголемуваат цените на некои од своите житарици за до 20%, и Dollar Tree кои ги зголемуваат своите цени од 1 на 1,25 долари за повеќето артикли.