👁️  1020

Рускиот државен енергетски гигант „Гаспром“ објави реклама во која испрати јасна порака до Европа.

Во двеминутното рекламно видео „Гаспром“ користи песна од советската ера во адаптирана верзија. Видеото го прикажува исклучувањето на руските гасоводи и европските престолнини додека се спушта „злобната зима“.

„А зимата ќе биде долга. Еве, види, преку реката, есента полека умира и мавта со жолта рака“, пее Јуриј Визбор во еден од неговите најголеми хитови, кој завршува со предвидувањето дека зимата ќе ја следи „само темнина и снег“.

На снимката се гледа како работник ги исклучува вентилите, носејќи ја иглата за притисок на гасот на нула, додека ледените облаци злобно лазат по екранот, илустрирани со воздушни снимки од Брисел, Берлин, Париз и Лондон.