👁️  12

„Како и секој родител, знам колку е тешко да се грижиш за дете кое се разболело. Тоа вклучува жестока мешавина на емоции: страв, љубов, збунетост и тага. А кога вашето дете е болно, последното нешто треба да бидете преплавени со конфликтни емоции, информации или несакани совети. Само сакате тие да се чувствуваат подобро“, пишува педијатарот Кели Фрејдин, мајка на две деца и автор на прирачник за родителство.

Во напис за порталот CNBC, Фрејдин, која е педијатар со диплома од Харвард, но и мајка на две деца, на родителите им дал пет практични упатства за моментите кога нивните деца ќе се заразат со еден од вообичаените вируси.

Таа рече дека никогаш не ги прави овие пет работи кога нејзините деца се болни:

1. Ако имаат температура, но спијат, никогаш не ги будам за да им дадам лекови

Спиењето е важно за заздравување, закрепнување и раст, а може да биде тешко да го натерате детето да заспие ако кашла или носот е затнат и тоа го држи будно.

Иако можеби сте исплашени затоа што вашето дете има температура, ако му е удобно и се одмара, тоа не е итен случај што бара итно лекување. И ако ги оставите да се одморат, можно е нивниот имунолошки систем подобро да ја заврши својата работа и да помогне во борбата против вирусот.

2. Никогаш не се двоумам да им дадам антипиретици ако изгледаат лошо

Ако вашето дете има треска и дише побрзо и потешко од вообичаеното, пие помалку течности или има проблеми со спиењето, не би се двоумела да дадам широко користени, безбедни и ефективни лекови за ублажување на симптомите како што е ибупрофен.

Но, ако откриете дека ги земате овие лекови три или четири пати на ден, повеќе од три дена, време е да посетите лекар.

3. Никогаш не правам проценка на состојбата врз основа на температурата на термометарот

Термометарот не е секогаш најточниот инструмент. Добив многу панични повици од родители кои видоа голем број како 40! Но, добро погледнете го вашето дете пред да почнете да паничите.

Ако тие дејствуваат и се чувствуваат нормално, дишат нормално и се добро хидрирани, веројатно не е итен случај. Меѓутоа, ако изгледаат многу болни и вашиот термометар не покажува температура, можеби сепак ќе им треба лекарска помош, пишува Фројдин за CNBC.

4. Никогаш не користам ништо за ублажување на кашлицата освен мед

Лековите за кашлица можат да направат повеќе штета отколку корист, а Американската академија за педијатрија препорачува да не се користат. Сирупите за кашлица со многу лекови во еден производ може да го зголемат ризикот од грешки при лекувањето. За деца постари од една година користам само мед или сируп против кашлица со мед како главна состојка. Се покажа дека делува исто како и другите лекови, но со помалку ризици.

5. Никогаш не дозирам лек на лажички

Речиси 700.000 деца одат на лекар секоја година поради лекарски грешки. Малите деца се изложени на најголем ризик затоа што често се грижат за нив неколку луѓе кои можеби не се сеќаваат секогаш да проверат кој каков лек им дал и кога, иако се обидуваат. Исто така, употребата на течни лекови понекогаш е сложена.

Дозите за деца се разликуваат според возраста и тежината. Лажиците се со различни големини, а чајните лажици често се мешаат со лажици за супа. Од безбедносни причини, секогаш давам информации за дозирањето во милилитри за да бидам попрецизна и да спречам потенцијални грешки.