👁️  5

Европското првенство во 2028 година ќе го организираат Англија, Шкотска, Велс, Ирска и Северна Ирска, откако Турците се повлекоа од трката. УЕФА се реши да направи измена од досегашните правила и истата треба да ја потврди во следниот период.

Имено, сега и репрезентациите домаќини ќе играат квалификации за турнирите, иако досега тоа не беше случај. Со исклучок на претходното Европско првенство кое се играше во 12 града, секогаш домаќините директно се пласирале на турнирот, а тоа се менува. Сите пет организатори ќе настапат во квалификацискиот циклус, но ќе има и едно олеснување.

Најдоброрангираните две селекции од домаќините кои нема да се пласираат на турнирот преку квалификациите, ќе добијат место на турнирот. Значи, на пример ако Англија, Шкотска и Велс обезбедат место, УЕФА ќе им додели нешто налик на „вајлд карта“ и на Ирска и Северна Ирска.