👁️  432

Турција распореди многу полиција и воени сили долж границата со Бугарија во обид да го намали притисокот на мигрантите кон Бугарија, пишуваат бугарските медиуми.

Ова беше јасно појаснето со изјавата на вршителот на должноста министер за внатрешни работи Иван Демерџиев пред новинарите за време на отворањето на градежните активности за новиот затвор во селото Самораново, општина Дупница.

„Тоа се жандармеријата, која е исклучителна сила во Турција, како и воените сили“, рече министерот за внатрешни работи, цитиран од БТА. Тој наведе дека тие биле лоцирани на различни стратешки приоди кон границата и со тоа бил спречен собирање на поголеми групи мигранти.

„Претходно имаше собир од над илјада луѓе кои постепено ја напаѓаа нашата граница, во мали групи од 20-30 луѓе, разбирате колку е тешко да се спротивставиме на таква ситуација, но сега со присуство на турските сили, собирот од толку многу не може да им се случи на многу луѓе, а тоа ни го прави исклучително лесно“, рече и Иван Демерџиев. Тој истакна и дека турските униформирани офицери многу поактивно патролираат на нивна страна и проверуваат дали има нелегално оружје, дрога и канализација.

Демерџиев потсети дека пред еден ден се сретнал со неговиот турски колега Сулејман Сојлу. Средбата е продолжение на сличните меѓу двајцата претседатели на двете земји и тимови од министри. „Она што го договоривме со турската страна е таа да учествува уште поактивно во акции кои нема да дозволат да се соберат големи групи мигранти на границата за да ја нападнат нашата граница“, рече министерот Иван Демерџиев.


Тој посочи дека веќе има ефект од овие акции и значително е намален притисокот врз бугарската гранична полиција. „Веруваме дека со взаемни напори и создадената заедничка работна група ќе успееме да го сведеме притисокот на минимум. Како што гледате во моментов, се стремиме да приведеме луѓе кои минуваат низ територијата на нашата земја. Немаше такви напори во претходните години и месеци, и токму затоа главните критики беа упатени кон нас. Во последните месеци се справувавме со тоа и добиваме позитивен фидбек и од нашите партнери и од ЕУ“, рече министерот за внатрешни работи.

„Вчера на министерот му дадов списоци на такви турски државјани дека имаме информации дека се вмешани во ова и добив уверување дека ќе има операција во Турција. Вакви операции по линијата на дрога веќе се извршени. Големи Запленети се количества дрога – од авион и од камион, за што доставивме податоци.„Оваа интеракција секако ќе доведе до резултати и ќе ја подобри состојбата во однос на овој вид криминал во двете земји“, рече и Демерџиев.