👁️  964

Дали е можно античките култури да имале меѓусебен контакт пред илјадници години? Според илјадниците подземни тунели што се протегаат од Северна Шкотска до Медитеранот, одговорот е со големо ДА.

Додека расудувањето зад овие софистицирани тунели е мистерија, многу експерти веруваат дека оваа 12000-годишна мрежа е изградена за луѓето да се заштитат од предатори и други опасности.

Некои експерти веруваат дека овие мистериозни тунели се користеле како денешни автопати, дозволувајќи им на луѓето да ги преминуваат и поврзуваат оддалечените места низ цела Европа.

Во книгата „Тајните на подземната порта на античкиот свет“, германскиот археолог д-р Хајнрих Куш изјавува дека се пронајдени докази за големи подземни тунели под неколку десетици неолитски населби низ целиот европски континент. Овие огромни тунели честопати се нарекуваат антички автопати.

Според д-р Куш, фактот дека многу од овие тунели постојат и денес, по 12000 години, укажува дека тие биле комплексни и многу големи.

„Има илјадници низ цела Европа“, вели д-р Куш. „Откривме стотици метри подземни тунели во Германија. Пронајдовме стотици од нив во Австрија. Овие подземни тунели можат да се најдат насекаде во Европа и има илјадници од нив“, рече германскиот археолог.

Додека некои од тунелите се релативно мали – некои одат над еден метар широчина, има и други тунели што се наоѓаат во подземните комори кои се многу големи.

Фактот дека се пронајдени овие тунели укажува на неверојатната античка генијалност, што не е само она што ни го кажуваат книгите за историја денес. Античката хуманост имала знаење и ресурси за градење комплексни структури пред повеќе од 10 000 години.

Доказ за тоа се пирамидите во Босна и Херцеговина во Европа и нивните подземни тунели што се протегаат на километри.

Д-р Куш изјави дека “Имало илјадници тунели како овие низ цела Европа – од северот на Шкотска до Медитеранот. Тие се наизменични со агли, на некои места има повеќе, а во некои има помалку. Тие не се поврзуваат, но ако ги погледнеме, сите заедно, тоа е огромна подземна мрежа “.

Кападокија во Турција е уште еден неверојатен пример. Подземниот град Деринку е уште еден доказ што упатува на совршенство, како и на долго изгубените методи за градење на нашите предци. Подземниот град Деринку е можеби едно од најголемите достигнувања во подземната конструкција со огромна мрежа тунели. Геолошките карактеристики на каменот Деринку се нешто многу важно: тој е многу мек. Така, античките градители морале да бидат многу внимателни при градењето на овие подземни простории за да обезбедат доволно сила за поддршка на колоните над подовите, доколку тоа не се постигнело, градот ќе се распаднел, но до сега археолозите не пронајдоа докази за пропаѓање во Деринку.

Другите антички споменици, како што е Гобекли Тепе, се докази кои упатуваат на неверојатни вештини и знаења на луѓето што ја населувале нашата планета пред повеќе од 10 000 години.

Според д-р Куш, параклисите често се градат на влезовите во подземните тунели затоа што црквата се плашела од наследството и од она што тие тунели би можеле да ги претставуваат, и многу други работи, црквата сакала да се погрижи тунелите да останат тајна. Во некои од тунелите, откриени се записи што се однесуваат на овие подземни пасуси како влезови во подземјето.