👁️  12

Тековната година е на пат да стане најжешката во историјата, објави денеска службата за климатски промени на Европската унија Коперникус.

Најтоплиот септември на глобално ниво дојде оваа година по летото со рекордно високи температури, објави Коперникус.

Температурите во септември беа за половина степен повисоки од претходниот најтопол септември досега и речиси еден степен потопли од просекот за септември помеѓу 1991 и 2020 година.