👁️  5

Светската здравствена организација објави список на медицински материјали за кои вели дека се подготвени и чекаат преку границата од Газа во Египет.

Тие вклучуваат хируршка опрема за 3.700 трауматолошки пациенти, основни и неопходни здравствени услуги за 110.000 луѓе и медицинска опрема за 20.000 пациенти кои страдаат од хронични заболувања.

СЗО повикува на „непосреден и непречен пристап до и преку Газа“.

Десетици камиони со помош беа пуштени во Газа на граничниот премин Рафа во последните денови, но агенциите велат дека се потребни најмалку 100 дневно.