👁️  733

Светските лидери се жалат откако дознале дека американскиот претседател Џо Бајден на погребот на кралицата Елизабета Втора може да дојде во приватна лимузина, а другите ќе мора да се возат во автобуси.

Навредени и револтирани, бројни странски државници сега бараат ист повластен третман каков што го има претседателот Бајден. Како што дознава Политико, дипломати од пет земји, вклучително и некои од групата Г7, побарале исклучоци за нивните лидери, наведувајќи ја возраста или безбедноста.

„Нашиот претседател е среќен да патува со автобус ако тоа му се каже, но има над 80 години. Ако постои начин да се избегне, ќе се обидеме да го обезбедиме“, рекол еден дипломат.

Прекуокеанските амбасади добиле упатство од Одделот за надворешни работи, Комонвелт и развој (ФЦДО) во саботата навечер, информирајќи ги дека странските државјани ќе бидат превезувани со автобуси од западен Лондон до Вестминстерската опатија поради „безбедносни и патни ограничувања“.

Два дена подоцна, британската влада тврди дека владата, а не Бакингемската палата, била задолжена за логистичките аранжмани за државниот погреб на кралицата Елизабета Втора. Меѓутоа, на прашањето дали се очекува и претседателот Бајден да дојде на погребот со автобус, одговорноста била префрлена на друго место.

„Тоа е прашање што треба да го упатите до американската влада. Аранжманите на претседателот, вклучително и начините на кои патува, ќе зависат од индивидуалните околности. Обезбедените упатства се само совети“, велат од Министерството, пренесува Политико.

Амбасадорите го критикуваат британското Министерство и тврдат дека не ги разјасниле критериумите според кои на одредени лидери ќе им биде дозволено да го прескокнат заедничкото патување. Други, пак, сметаат дека шефовите на држави ќе бидат „понижени“ доколку треба да се возат во автобус со лидерите на „помалите“ народи, а некои наведуваат толку апсурдни причини што тврдат дека таквиот третман ќе им се закани на нивната „машкост“.

Се очекува зголемено присуство на полицајци во парковите, јавниот превоз и во близина на официјалните кралски резиденции, а снајперисти ќе бидат распоредени на покривите.

Во средата вечерта, ковчегот на кралицата Елизабета Втора е транспортиран во Вестминстерската палата каде ќе биде до понеделник. Во 17 часот, кога салата конечно беше отворена за јавноста, редицата луѓе веќе се протегала четири километри по брегот на Темза. Околу 6.500 луѓе трпеливо чекале со часови, некои од нив од понеделникот напладне. За еден час покрај ковчегот на кралицата можат да поминат околу 3.000 луѓе, што значи дека до понеделник покрај ковчегот ќе поминат над 300.000 луѓе.

Сепак, првите проценки покажуваат дека досега за еден час покрај ковчегот на кралицата поминале само околу 1.200 луѓе. Една од причините за бавниот проток е тоа што на секои 20 минути се менуваат чуварите кои стојат до столбната плоча, со што се запира колоната на пет минути. Друга причина се британските министри кои имаат привилегиран пристап до ковчегот. За разлика од другите граѓани, 650 британски пратеници и 756 членови на Домот на лордовите, како и членовите на нивните семејства, можат да го „прескокнат“ редот и да го посетат ковчегот кога им одговара.