👁️  5

Генералниот секретар на НАТО Јенс Столтенберг денеска изјави дека европските земји ги следат сопствените интереси и не можат да го прошират производството на оружје за Украина.

„Не сме во можност да соработуваме толку блиску колку што треба, што доведува до повисоки трошоци и го отежнува проширувањето на производството. Мора да се реши проблемот со фрагментацијата на европската одбранбена индустрија“, изјави Столтенберг во интервју за студиото АРД во Брисел.

Тој рече дека е важна поголемата слика и колективниот интерес.

Како пример за потребата од подобрување, Столтенберг го наведе производството на муниција, кое во моментов е во посебен фокус поради големата потреба на Украина од оружје во конфликтот со Русија.

„Важно е да се спречи поскапувањето на муницијата поради зголемената побарувачка. Потребна е повисока понуда. Зголемувањето на производството е клучно“, заклучи генералниот секретар на НАТО.