👁️  5

Август е месец на женската плодност и може да се каже дека е вистинскиот период, т.е. месецот за идните мајки како и добар заштитник на новороденчињата.

Култот на Големата Мајка дошол во Рим од Фригија, во 2 век п.н.е., и бил поврзан со плодноста, смртта, повторното раѓање и спасението на душата на покојникот.

Билката која се препорачува во август е босилекот!

Ова растение се користи уште од античко време во љубовни неволји и привлекување пари, а верувањето вели дека треба да го носите во џебот од паричникот доколку имате намера да стекнете финансиска корист.

Но, зошто токму во август?

Токму поради тоа што се смета за месец на женската плодност, се верува дека босилекот е најефикасен за жените во август.