👁️  12

Во неодамнешните поплави во Словенија, водата оштети многу автомобили.

Сопствениците на овие возила последниве денови ги продаваат забрзано, дури и повеќе од половина поевтино, пишува Бизнис.рс. Сепак, се поставува прашањето дали е препорачливо да се купи таков автомобил.

Неодамна на најголемиот словенечки интернет портал за продажба на возила, Avto.net, се најдоа бројни поплавени автомобили. Продавачите на возила може да наведат дека автомобилот е поплавен при објавувањето.

Во моментов на страниците се нудат повеќе од 90 возила, вклучувајќи ги и оние што се во возна состојба, како и оние што не се. Цените на тие автомобили често се и повеќе од 50 отсто пониски од цените на возилата кои не биле потонати, пишува N1 Словенија.

Автомобилските експерти велат дека е подобро да се избегнува купување на таков автомобил. Но, важно е и за каков автомобил се работи, а пред се колку и до каде стигнала водата.

Ако е стара кола со помалку електроника, проблемот може да биде помал, но ако е понова кола, проблемот е поголем. Особено ако водата навлезе во самиот автомобил.