👁️  47

Голем скандал ја тресе Велика Британија. Во периодот од седумдесеттите до почетокот на деведесеттите години на минатиот век, повеќе од 30.000 луѓе, од кои 3.000 починале, примиле крв заразена со ХИВ вирусот или хепатитис Ц. Ова е откриено во извештајот на Брајан Лангстаф, објавен во седум тома, во кој исто така се наведува дека сето тоа можело да се избегне, но дека случајот бил прикриен од Националната здравствена служба и британската влада, пренесуваат медиумите во регионот.

Инфекцијата, според написите, настанала за време на експерименталниот третман на пациенти, од кои многумина не ни знаеле дека всушност се употребени за таа цел. Меѓу починатите како последица на инфекцијата има и голем број деца. Премиерот на Велика Британија Риши Сунак им се извини на заразените и на семејствата на жртвите, а владата ќе треба да плати отштета од речиси 13 милијарди долари.

Новинарката Даница Илиќ за N1 вели дека вината за овој скандал не е само кај лекарите и персоналот, туку кај сите влади од седумдесеттите до деведесеттите.

Истакнува дека во 1970-тите СЗО ја предупредиле Британија да не увезува крв од земји за кои е познато дека не ги проверуваат крводарителите, пред се од САД, кои понекогаш земаат крв од затвореници и интравенозни наркомани.

Сепак, според Илиќ, Британија сè уште ја увезува оваа крв поради недостигот.

Исто така, во 1980-тите со појавата на ХИВ се појави и технологијата на термички обработена крв, но Британија не ја искористи, туку беше меѓу последните земји што ја воведе оваа новина, пренесува медиумот.

Потсетува и на случајот со деца во училиште во осумдесетите кои биле хемофиличари и врз нив бил применет некаков експериментален метод.

„Сто дваесет и двајца студенти примиле заразена крв, од нив само 30 преживеале“, вели Илиќ.

На прашањето каква е реакцијата на британската јавност по објавувањето на извештајот и дали се уште имаат доверба во својот здравствен систем, таа вели дека Британците се многу горди на својот здравствен систем, бидејќи имаат право на бесплатен здравствена грижа.

„Меѓутоа, здравствениот систем пропадна, кога би ги прашале поединечните политичари и политичките противници на актуелната конзервативна власт, многумина би рекле, па дури и би презентирале докази дека се води кон приватизација на здравствениот систем. Британците веќе немаат доверба во својот здравствен систем. Пред се, не само во однос на ваквиот скандал, туку и на огромните листи на чекање. Чекаме операции, чекаме редовни контроли, чекаме специјалистички прегледи, чекаме итна помош, во некои случаи и по осум часа“, посочува Илиќ.