👁️  5

Министерот за надворешни работи и трговија на Унгарија, Петер Сијарто денеска најави почеток на градежните работи на шестиот блок на нуклеарната централа Пакс.

„Започнаа земјените работи за идниот шести блок, што беше првиот чекор во подготовката за изградба. Посакуваниот датум на изградба во 2030 година останува реален“, рече Сијарто.

Тој додаде дека првите работи се одвиваат на длабочина од пет метри и дека оваа фаза од процесот за петтиот блок е веќе завршена.

Некои делови од шестиот блок ќе бидат на длабочина до 23 метри за да се обезбеди стабилност и безбедност на блокот.

Сијарто додаде дека меѓу 30 и 40 камиони веќе работат на ископување на почвата.