👁️  1755

Кралицата Елизабета почина на 96 години од својот живот, а на тронот помина седумдесет години, што е подолго од владеењето на нејзиниот татко и прадедо заедно.

Во продолжение ова се најинтересните факти кои можеби не сте ги знаеле за кралицата:

Слави два родендени

Кралицата е родена на 21 април 1926-та година, но официјалната прослава се одржува втората сабота во месец јуни. Ова е традиција уште од 1748-та година кој ја започнал кралот Џорџ втори, тој бил роден во месец ноември, а тоа време не било добро за јавни прослави, па одлучил вториот роденден да го слави во потоплата доба од годината.

Никогаш не одела во училиште

Кралицата имала приватни наставници кои и предавале устав, историја, право и француски јазик. Сепак често зборела дека и недостигала формалното образование.

Била во сродство со својот покоен сопруг

Покојниот принц Филип и кралицата биле трети братучеди, а тие и биле чукунвнук и чукунвника на кралицата Викторија.

Единствена е која на својата круна имала дијаманти од Индија

Беше единствен монарх со најдолг стаж

Не и било потребно пасош, ниту возачка дозвола

Бидејќи британскиот пасош се издава на име на „нејзината величенственост“, неа не и било проблем да го поседува.

За неа се снимени над 200 филмови и ТВ серии

Според сајтот за рангирање на филмови, IMDb, за кралицата се снимени над 225 документарни играни филмови и телевизиски серии.

Кралицата е најбогата личност во Велика Британија

Богатството на кралицата се проценува над 370 милиони фунти, (426 милиони евра и 430 милиони долари).