👁️  663

Откако Европската Унија минатиот месец усвои историски закон со кој се бара до 2035 година сите нови продадени автомобили да имаат нулта емисија СО2, европските земји брзаат да ја подготват инфраструктурата за мобилност без фосилни горива.

Шведска ги претвора автопатите во постојан електрифициран пат – прв од ваков вид во светот.

На електричниот пат автомобилите и камионите може да се полнат додека се возат.

Експертите велат дека динамичното полнење им овозможува да поминуваат подолги растојанија со помали батерии и да избегнат чекање на станиците за полнење.

Оваа скандинавска земја прва воведе електрифицирани патишта преку неколку пилот-проекти, вклучувајќи го и првиот привремен електричен пат во светот.

– Сметаме дека решението за електрификација е патот за декарбонизација на транспортниот сектор и работиме на голем број решенија – изјави Јан Петерсон, директор за стратешки развој во „Трафикверкет“.

Избраниот пат, европската маршрута Е20, ги поврзува логистичките центри меѓу Халсберг и Орберо, лоцирани во центарот на трите главни града во земјата, Стокхолм, Гетеборг и Малме.

Изградбата треба да заврши до 2025 година.

Начинот на полнење за Е20 не е наведен, но постојат три типа на полнење: систем на синџир, индуктивен систем и подводен систем.