👁️  12

Швајцарското село Албинен на семејствата им нуди 50.000 евра и повеќе само за да се преселат во ова неверојатно село во планинска долина.

Дали се борите со трошоците за живот? Едно швајцарско село може да го има решението за вас.

Прекрасната област се наоѓа на планинска падина на 1.300 метри надморска височина. Неговите традиционални планински куќи гледаат надолу кон огромната околина со снежно бели врвови, пишува Daily Mail.

На малото село веќе некое време му се заканува изумирање, бидејќи сѐ поголем број жители се иселуваат од руралната живописна заедница во корист на околните градови.

На крајот на 2020 година во селото живееле само 243 жители. Сепак, со планот дизајниран во 2018 година, сите се надеваат дека овој тренд ќе биде спречен.

И покрај тоа што е атрактивно село на 6,8 километри од бањскиот град Лојкербад и на 35 минути возење од кантоналниот главен град Сион и индустрискиот град Висп, селото се испразнило со текот на годините поради недостаток на работни места.

Семејствата ќе добијат 25.000 евра по возрасен и уште 10.000 евра по дете доколку се доселат. Така, доколку сте брачен пар без деца ќе добиете 50.000 евра, а доколку имате едно дете ќе добиете 60.000 евра. Доколку сте со две деца имате на располагање 70.000 евра.

Примамлива е понудата од 50.000 евра за преселба на едно од најубавите места во светот, но има два услова.

За да го спречи празнењето на селото, Албинен бара луѓе помлади од 45 години за доселување. Од вас се бара и да останете да живеете во селото најмалку 10 години.