👁️  26

Швајцарија сака да биде домаќин на Зимските олимписки игри во 2030, 2034 или 2038 година. Ова го соопшти прес-службата на тамошниот олимписки комитет.

Швајцарците планираат да се оддалечи од концептот за одржување на Олимпијадата во еден град и сакаат да бидат домаќини на Игрите во различни градови во земјата.

Планирано е да се спроведе анкета на населението и да биде презентиран извештај за односот на Швајцарците кон новиот концепт.

Земјата беше домаќин на Зимските игри во 1928 и 1948 година, кога натпреварите се одржаа во Сент Мориц.

Зимските олимписки игри 2026 година ќе се одржат во Милано, Италија.