👁️  12

Пливањето е одлична форма на физичка активност за жените и е фантастично за ублажување на непријатните менструални симптоми.

Дали е безбедно и здраво пливањето за време на менструацијата?

Д-р Сузана Ансворт објаснува дека пливањето за време на менструацијата е сосема безбедно и може да биде корисно бидејќи вежбањето може да ги ублажи менструалните болки: „Дел од проблемот е видливата крв во водата. Всушност, кога пливате во вода, загубата на крв всушност се намалува, бидејќи има поголема отпорност во водата отколку во воздухот. Но, штом ќе излезете од водата, крвта повторно почнува да тече“.

Пливањето за време на менструацијата не само што е безбедно, туку и корисно за телото. Општо земено, оваа вежба може да ја елиминира физичката и психолошката непријатност предизвикана од менструацијата. Пливањето и другите вежби не само што создаваат ендорфини кои го подигаат расположението во мозокот, туку и ослободуваат бета-ендорфини, природни лекови против болки во телото, пишува she.hr.

Овие хемикалии помагаат во согорувањето на простагландините, хемикалии кои се ослободуваат за време на менструацијата кои предизвикуваат грчеви во мускулите. Освен тоа, дали знаевте дека и за време на менструацијата може да се чувствувате подуени?

Вежбањето ве принудува да се ослободите од вишокот течности кои не ви се потребни и може да ви помогне да се ослободите од надуениот стомак. Генерално, ако вежбате редовно, ќе имате помалку грчеви и ќе бидете поподвижни од оние кои водат седентарен начин на живот.

Менструален циклус за време на пливање и заштита

Останува само прашањето, како можете да пливате за време на менструацијата?

Не се препорачуваат влошки, бидејќи може да се чувствувате како да носите влажна пелена.

Ако одлучите да користите тампон, имајте на ум дека тој ќе впие малку вода додека ја апсорбира вашата менструална крв. Ова е безопасно за кратко време. Сепак, важно е да ги менувате тампоните непосредно пред и по пливањето, бидејќи базените и морската вода може да содржат бактерии кои можат да ја нарушат pH вредноста на вашата вагина и да доведат до инфекција.

Менструалните чашки се добар избор, бидејќи водата не може да влезе, а поради нивниот поголем капацитет во однос на тампоните, значително е намалена можноста за истекување.

Која опција и да ја изберете, не заборавајте да го следите интензитетот на крварењето и редовно да ја празните или менувате избраната менструална заштита.