👁️  12

Растејќи, обично ја пишувавме нашата домашна задача на подот. Играме на подот, легнуваме додека разговараме со пријателите, а понекогаш јадеме оброци на подот. Но, како што старееме, многумина од нас го губат чувството за детска љубопитност за почвата – особено кога нашите зглобови стануваат поцврсти со возраста. Сепак, според експертот за долговечност и основач на Сините зони, Ден Бутнер, луѓето кои живеат во заедници кои имаат култура на заеднички оброци на подот често живеат и повеќе од 100 години. Случајност? Тој мисли дека не.

Ден Бутнер вели дека паѓањето е една од водечките причини за смрт кај постарата популација. Да ве потсетиме дека ако имате над 65 години, постои една од четири шанси да паднете според податоците објавени на веб-страницата на Центрите за контрола и превенција на болести и ако дојде до пад, студиите покажуваат дека шансите за повторно паѓање се удвојуваат. Исто така, според статистичките податоци објавени на истата веб-страница, повредата на колкот кај луѓе на возраст над 65 години ја зголемува смртноста, не мора да значи од падови, туку од поврзани болести.

Придобивките од седењето на под за долговечност

Како можете да спречите овие статистики да станат реалност? Со фокусирање на одржување на мускулната маса. Ниската мускулна маса претходно беше поврзана со зголемен ризик од когнитивно опаѓање, отпорност на инсулин и високи воспалителни маркери. „Податоците се прилично недвосмислени за долговечноста и здравствените придобивки од соодветната мускулна маса“, тврди д-р Питер Атија.

Постојат различни вежби кои можете да ги правите – како тренинг со отпор и скокање со јаже – за да ги зајакнете мускулите и голем број здравствени додатоци за зглобовите што можете да ги земете за поддршка на мобилноста, но честите дневни навики се она што всушност ќе ви помогне да останете во форма како стогодишниците, вели Бутнер.

„Кога седите на подот, веројатно станувате и се спуштате на подот 30 пати на ден“, вели тој, што само по себе тренира рамнотежа и сила на долниот дел од телото. Ова не значи дека треба да го исфрлите секое парче мебел во вашиот дом. „На полуостровот Никоја, во Костарика, тие седат на мебелот, но поминуваат и многу време во градините“, додава тој. „Кога се во градината, тие се на колена, се наведнуваат, ги користат истите мускули што ние никогаш не ги користиме кога седиме во нашите канцеларии, гледаме телевизија…“

Во суштина, тој сака да ги вклучите во секојдневниот живот движења кои фундаментално ја развиваат вашата сила на долниот дел од телото; па дури и ако не се обврзувате на секојдневен тренинг за сила во теретана, сепак работите со оние основни мускулни групи.