👁️  5

Околу четвртина од источниот град Дерна е уништен откако брана пукна во големата бура што ја погоди Либија, објави денеска регионалната администрација, а Црвениот крст соопшти дека се стравува дека околу 10.000 луѓе се исчезнати во поплавите низ целата земја.

Само во Дерна веќе се извлечени најмалку 1.000 тела. Локалните власти стравуваат дека бројот на жртвите може да биде многу поголем откако бурата Даниел го премина Медитеранот и ја погоди земјата чија економија, инфраструктура и стандарди се во лоша состојба по повеќе од една деценија конфликт.

Министерот за цивилна воздушна пловидба Хикен Абу Чкиоат изјави за Ал Џезира дека очекува вкупниот број загинати во целата земја на крајот да достигне повеќе од 2.500, бидејќи нови бројки за исчезнатите постојано доаѓаат и се зголемуваат.

„Од сопствени независни извори можеме да потврдиме дека бројот на исчезнати лица досега е околу 10.000“, изјави Тамер Рамадан, шеф на делегацијата на Меѓународната федерација на Црвениот крст и Црвената полумесечина (IFRC), преку видео врска од Тунис до новинарите во Женева.  (МИА)