👁️  572

Се наоѓам во незавидна ситуација и не знам каде да одам со моето 10-годишно дете. Живееме под кирија, поради неплатени сметки газдарицата не брка, ни ја смени бравата и чека да си одиме.

Многу сум настината, не можам да станам од кревет, нема ниту кој да ни ги изнесе работите, а немаме ниту каде да одиме – за ,,Фокус” раскажува Марија Гогова, самохрана мајка од Неготино, во надеж дека нејзината приказна ќе допре до надлежните служби и ќе и се понуди решение.

Како што појаснува, со синот живееле од социјална помош од 5.000 денари, и и останале неплатени сметки за кирија.

Веќе три месеци одела на обука за асистент за нега на стари лица, и вели дека дури наредниот месец се надева дека ќе започне да заработува. До тогаш, не знае каде да оди со своето дете и како да преживее.

-Околу три месеци објаснувам во општината дека имам проблем, потребна ми е помош. Барав да ми се обезбеди сместување додека да започнам да заработувам, за да не останам на улица.

Поради долгот за кирија, газдарицата ме брка, ми ја смени бравата, но бидејќи детето многу ми плачеше, а јас болна не можев да станам, не остави внатре. Но, тоа не е решение, треба да заминеме.

Затоа јавно барам од надлежните институции да ми помогнат во овој тежок период. Да ми се обезбеди кров над глава, да ми се плати кирија додека да застанам на свои нозе- вели Гогова.

За ,,Фокус” градоначалникот д-р Горан Стојанов вели дека нема да се дозволи мајка со 10-годишно дете да остане на улица. Вели дека Гогова може да дојде на средба во неговиот кабинет, и ќе се изнајде заедничко решение.

-Од информациите кои ги имам, мајката бара да и се обезбеди сместување. Општината би помогнала со финансиска помош, дозволена во рамки на законите, со цел да и се плати кирија во перидот додека како што таа вели, застане на свои нозе и започне редовно да заработува. Ќе стапиме во контакт, ќе сториме се што е во наша надлежност да и се помогне. Мајката и детето нема да останат на улица – изјави д-р Стојанов.

Марија Гогова не е единствена во општината која се соочува со проблем со обезбедување на свој дом. Стотици граѓани од ранливи категории чекаат да добијат свое катче.

Пред повеќе од две години, кога во општината се најави нов проект, односно кога во 2019 година започна да се гради зграда со социјални станови, многу семејства видоа надеж дека ќе им се реши проблемот со домувањето.