👁️  460

Веста дека пропаднала банката во Силиконската долина во САД, која на крајот на минатата година имаше вредност на имотот од дури 209 милијарди долари може да предизвика криза во тамошниот финансиски сектор. 

По објавувањето на оваа вест, десетици граѓани се упатија кон филијалите и застанаа во ред да ги подигнат парите. Според Дејли Мејл, десетици луѓе се наредени во Калифорнија за да ги подигнат своите пари, заштеди и да ги затворат сметките во пропаднатата банка.

Инаку, пропаднатата банка беше омилена институција за винарите од Калифорнија кои чуваа пари и земаа заеми во неа за да го финансираат својот бизнис, пренесува „Курир.рс“.

Одделот за финансиска заштита и иновации во Калифорнија ја затвори банката во петокот откако штедачите, загрижени за финансиската состојба на заемодавачот, побрзаа да ги повлечат своите депозити. Бесконечното дводневно банкарско трчање ги заслепуваше присутните и ги запрепасти пазарите, бришејќи повеќе од 100 милијарди долари пазарна вредност за американските банки.

До петокот вечерта, илјадници винарии во Северна Калифорнија ги најдоа своите сметки целосно замрзнати без јасна временска рамка за тоа кога ќе можат да пристапат до нивните средства.

Банката, основана во Сан Франциско во 1985 година, има 80 филијали во 11 држави низ целата земја – најмногу на западниот и источниот брег. Главната разлика меѓу двете банки е тоа што долгот на Силиконската долина банка беше во хартии од вредност, додека долгот на Првата република банка беше во заеми.

First Republic и Silicon Valley Bank во голема мера се потпираат на депозити од клиенти: во First Republic, богати поединци и во Silicon Valley Bank, технолошки стартапи и инвеститори за ризичен капитал.