👁️  12

Во интервју за поткастот „Внатре во Албанија“ со новинарката Алис Тејлор, премиерот Еди Рама не ја исклучи можноста за средба меѓу лидерите на Косово и Србија на самитот На Берлинскиот процес, што ќе се одржи утре во Тирана, во време кога има големи тензии меѓу страните.

-Ние не планиравме такво нешто, не го предвидувам. Сè може да се случи затоа што во такви ситуации кога сите разговараат меѓу себе, ако има простор или ако лидерите на Германија и Франција кои ќе бидат тука, ќе сакаат да разговараат со нив како коавтори на француско-германскиот план што е на маса, можеби тоа може да се случи, изјавил Рама, јави АТА.

Смета дека „Косово треба да инсистира на имплементација на француско-германскиот план, за да го постигне она што го цели: конечното признавање“.
еди
-Француско-германскиот план е најдобриот договор што може да го добие Косово, бидејќи тоа е де факто признавање. Тоа е толерантен предлог и го отвора патот за препознавање од другите. Зошто не го поттикнуваат? Зошто не инсистираат? Зошто Косово не е страната што бара од сите вас да се даде овој предлог? Во политиката и во решавањето на нешто што е во ваш сопствен интерес, никогаш не е добра идеја да почнете да копате во умот на другиот. Дали другиот навистина е заинтересиран? Дали навистина сака нешто? Веројатно не, и да ги тргнеме големите сили кои се со нас и да го замислиме дијалогот само меѓу Србија и Косово, тогаш Србија веројатно немаше да седне на маса, туку ќе направеше нешто сосема лудо, изјавил Рама.

Но, додал тој, реалноста е дека „имаме силна поддршка да направиме голем чекор кон конечното признавање“.

-И што се случува. Ние не го прифаќаме ова? Зошто? Од која причина? Прашањето не е дали ги интересира. Прашањето е дали сме заинтересирани или не? Мислам дека разбираат дека се многу заинтересирани оваа работа да се затвори еднаш засекогаш. Како се прави ова? Со губење на фокусот и создавање ситуации или предизвикување ситуации кои потоа ве блокираат, или обидувајќи се да смирите сè, дајте малку нешто во замена за нешто поголемо? Мислам дека решението е второто. Тоа не е наука, тоа е проста логика, објаснил Рама.

Посочил дека „Србија ја загуби војната и нема простор да замислува некаква воена одмазда.

-Ова е готово! Косово е признаено од заедница на земји кои никогаш не би дозволиле враќање назад. Никогаш! Што и да се случи! Ова прво. Второ, ако Заедницата е создадена според уставната рамка на Република Косово и е резултат на договор базиран таму, тогаш тоа нема да биде простор за вооружени луѓе да дојдат и да кажат дека се членови на таа Заедница. Тоа ќе биде простор општините да имаат самоуправување, да имаат поддршка од Белград. Зошто да не? Ние ги имаме општините на југ и исток од грчките малцинства. Би биле многу среќни доколку Грција финансиски ги поддржи. Зошто да не? Важно е да гледате во иднината и да направите се за да ја доближите, наместо секогаш да размислувате само за минатото. Минатото помина, оценува Рама.